Občania nespokojní s vymenovaním riaditeľa ZŠ v Matejovciach podali petíciu

22.04.2013 Poprad

Poprad 22. apríla (TASR) – Pod petíciu vo veci nerešpektovania návrhu Rady školy pri Základnej škole (ZŠ) s materskou školou (MŠ) v popradskej mestskej časti Matejovce sa podpísalo takmer 900 Popradčanov. Rodičia detí, ktorí túto školu navštevujú, dnes petíciu odovzdali na Mestskom úrade (MsÚ) v Poprade, pretože nesúhlasia s rozhodnutím primátora mesta Poprad Antona Danka nevymenovať do funkcie riaditeľa školy kandidáta zvoleného v riadnom výberovom konaní.
Tento problém riešia v Matejovciach už od januára, kedy Rada školy znovu zvolila predošlú riaditeľku Máriu Dudzikovú. Primátor aj napriek tomu vymenoval za riaditeľa školy neúspešného kandidáta Petra Husára, ktorý oproti ôsmim hlasom Dudzikovej získal len dva. "Pod petíciu sa nepodpísali len rodičia, ale aj ostatní obyvatelia či už Matejoviec alebo Popradu, ktorí sa o problematiku zaujímali," zdôraznila predsedníčka rodičovského združenia na ZŠ s MŠ Kopernikovej v Matejovciach Jana Funketová.
Nerešpektovaním a ignorovaním návrhu Rady školy boli podľa nej porušené základné demokratické princípy. Rodičia zároveň tvrdia, že regulárna víťazka výberového konania spĺňa všetky zákonné podmienky a neexistuje žiadna zákonná prekážka na jej vymenovanie. Funketová zdôraznila, že podľa zákona č. 596/2003 Z.z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve je návrh rady školy pre zriaďovateľa záväzný, pokiaľ zákon neustanovuje inak.
"My žiadame rešpektovanie zákonov SR a bezodkladnú zmenu rozhodnutia primátora mesta v súlade so zákonom. Nikto nám rodičom doposiaľ nevysvetlil túto záležitosť, takže sa pýtame, prečo sa stalo to, čo sa stalo," dodala Funketová, ktorá nesúhlasí s rozhodnutím primátora. Okrem MsÚ v Poprade petíciu odovzdali aj vedeniu Prešovského samosprávneho kraja, na Úrad vlády SR a na Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR.
O preskúmanie tejto situácie už požiadal v polovici februára rezort školstva aj miestny aktivista Daniel Dudzik. Podľa neho novovymenovaný riaditeľ školy je politicky spriaznený s primátorom Popradu a je neštandardné, aby bol vymenovaný do funkcie aj napriek tomu, že v slobodných tajných voľbách získal menej o šesť hlasov.
Hovorca miestnej samosprávy Marián Galajda pre médiá uviedol, že vedenie mesta sa k predmetnej petícii vyjadrí, až po jej podrobnom preštudovaní. Danko sa k celej situácii vyjadril ešte na februárovom zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Poprade s tým, že si je istý, že on zákon neporušil a o tom, kto má v prípade pravdu, rozhodne súd.
 

Vyberte región